Zapiekane faszerowane cukinie
Wszędzie teraz pełno cukinii, kabaczków, a nawet dynie już wyjeżdżają na wózkach przed okoliczne domy. W końcu i ja uległam tym cudownym warzywom i mając pod ręką cukinię postanowiłam ją zapiec. Aby jednak nie było zbyt monotonnie to nafaszerowałam ją kuskusem, papryką, pomidorem oraz tuńczykiem, a całość zapiekłam serem. Lepszej kolacji nie mogłam sobie wymarzyć :)składniki: 1 średnia cukinia, 4 łyżki suchego kuskusu, 1/2 pomarańczowej papryki, 1/2 pomidora, 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym, 100g startego żółtego sera, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz, papryka ostra
wykonanie: Cukinię myjemy, osuszamy i dzielimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki usuwamy miąższ z cukinii. Kuskus zalewamy wrzątkiem tak aby woda na 1cm wystawała ponad kaszę i pozostawiamy na 5 minut. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy paprykę. Pomidora kroimy w kostkę, a tuńczyka odcedzamy z nadmiaru oleju. Do miski przekładamy kaszę, paprykę, pomidora oraz tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą na pikantnie i całość mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Naczynko żaroodporne możemy wyłożyć papierem i lekko wysmarować tłuszczem. Cukinie napełniamy farszem i posypujemy startym serem. Tak przygotowane cukinie przekładamy do naczynia i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
lubię ;] baardzo lubię!
OdpowiedzUsuńZrobiłam bardzo podobne jakiś czas temu i powiem jedno - są przepyszne!
OdpowiedzUsuń