Spaghetti z mini pulpecikami
Jednym z ulubionych dań obiadowych wychodzących ode mnie z kuchni jest oczywiście spaghetti. Szczególną popularnością obok Carbonary cieszy się spaghetti z mini pulpecikami i pieczarkami, które skradło serca wszystkich domowników i z pewnością skradłoby jeszcze niejedno inne :)składniki: 500g mięsa mielonego mieszanego, kilka pieczarek ( u mnie 4-5), 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, mielona ostra papryka 750ml wody + 500ml, mąka do obtoczenia mięsa, 1 jajo, 2-3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła
wykonanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę oraz pietruszkę. Pieczarki kroimy w talarki, a cebulę siekamy. Całość przekładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z odrobiną soli i pieprzu. Po chwili zalewamy 750ml wody i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie w misce przygotowujemy mięso na pulpety; do mięsa dodajemy jajo, bułkę tartą sól oraz pieprz i dokładnie wyrabiamy. Na talerzu wysypujemy mąkę do obtaczania. Z mięsa robimy małe kuleczki, które obtaczamy w mące - całość przekładamy do gotującego się sosu. Lekko mieszamy aby powierzchnia pulpecików się ścięła i dodajemy pozostałą porcję wody. Gotujemy. Po około 15 minutach dodajemy koncentrat wymieszany z odrobiną sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie odrobiną czosnku granulowanego. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti i posypujemy starym żółtym serem lub parmezanem.
No, z pewnością ;-)
OdpowiedzUsuńa to zabawne, ja zawsze robię spagetii tylko z rozdrobnionym mięsem mielonym. Pulpeciki, jako pulpeciki nie sa mi obce, ale nie wiem czemu nigdy nie jadlam ich razem ze spaghetti. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Koniecznie więc spróbuj i w tej wersji :)
Usuń