Aromatyczne polędwiczki wieprzowe wraz z piersią z kurczaka w sosie
Zauważyłam, że w ostatnim czasie powoli każdemu udziela się nadchodzący wielkimi krokami okres przedświąteczny. Na blogach pojawiają się już świąteczne pierniki, ciasteczka, ozdoby świąteczne, mikołaje, renifery... A biorąc pod uwagę, że to dopiero połowa listopada to ja zapraszam na pyszny, aromatyczny niedzielny obiad z polędwiczkami i piersią z kurczaka w roli głównej. Bez mikołaja.składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 cebula, 5 pomidorów suszonych z oliwy, 2 łyżki oleju, 200ml śmietany kremówki, 200ml bulionu, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka (z małym czubkiem) papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, szczypta czosnku granulowanego, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki szałwii
ryż do podania
wykonanie: Polędwiczkę i pierś kroimy w medaliony. Przekładamy do naczynia i mieszamy z mąką, papryką, solą oraz czosnkiem granulowanym. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na rumiano. W międzyczasie cebulę kroimy w półtalarki, a pomidory w paseczki - dodajemy do mięsa na patelni wraz z tymiankiem oraz szałwią; mieszamy i smażymy przez kilka minut. Podlewamy bulionem i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę, pieprz i dusimy jeszcze przez kilka minut aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Prezentuje się pięknie. :)
OdpowiedzUsuńO fajny ten Twój obiad:)
OdpowiedzUsuńA jaki pyszny... :)
UsuńBardzo apetyczne danie!
OdpowiedzUsuń