Sos kanapkowy paprykowy Marioli
Nie mam pojęcia ile dróg przeszedł ten przepis zanim trafił również do moich rąk ale jednego jestem pewna - przepis jest cudowny! Pierwszy raz spróbowałam sosu u Marioli, która udostępniła mi przepis uzyskany od znajomej... Także źródła pochodzenia przepisu nie podam, bo podejrzewam, że ciężko byłoby mi je określić. Ale wracając do sedna - sos jest słodko- pikantny, przypomina powszechnie znany Ajwar i naprawdę nadaje się do wszystkiego: do kanapek, do przyprawiania mięsa, a jak ktoś by się uparł to można go jeść również łyżeczką :) Przepisu póki co nie opatrzę zdjęciami sosu ale wkrótce to nadrobię.Polecam gorąco!
zdjęcie z sieci
składniki: I część: 3 kg papryki czerwonej, 2 główki czosnku, 1 szkl. oleju, 2 szkl. cukru, 3 łyżki soli, 1,5 łyżeczki chilli (u mnie 2)
II część: 600g przecieru pomidrowego, 3/4 szkl. octu, 3 liście laurowe, 1 opakowanie bazylii, 1,5 łyżki pieprzu mielonego
wykonanie: Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i mielimy wraz z obranym czosnkiem przez maszynkę do mięsa. Całość przekładamy do garnka; dodajemy olej, cukier, sól, chilli i gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (część II) i gotujemy przez kolejne 20 minut po czym przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy dokładnie pokrywki i odwracamy słoiki do góry dnem aby nasz sos nadawał się do przechowywania.
Mmm, uwielbiam takie sosy!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z takim sosem kanapkowym :)
OdpowiedzUsuńmój połówek jadłby taki sos ze słoiczka;)
OdpowiedzUsuń