Croque Monsieur
Croque Monsieur to od dawna jedno z moich ulubionych późnych śniadań. Historia tego dania najprawdopodobniej sięga 1920 roku kiedy to w pewnej w francuskiej kawiarni przy Boulvard des Capucines wymyślono tę właśnie kanapkę.Croque Monsieur to nic innego jak kanapka z pieczywa z dodatkiem szynki oraz sera (Emmentaler lub Gruyere) namoczona w roztrzepanym jajku i zapieczona w piekarniku. Ta w moim wykonaniu dodatkowo podana jest z szybką sałatką, która odrobinę ożywi to pyszne śniadanko.
Najlepiej Croque Monsieur przygotować dużo wcześniej tak aby pieczywo powoli nasiąknęło sosem ale można również robić je od razu po przygotowaniu.
składaniki: 2 kromki chleba (może być odrobinę czerstwe), 2 plasterki szynki, 1 plaster sera, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1/2 szkl. startego sera, 1 jajo, 1/2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1 łyżeczka masła
sałatka: 3/4 szkl. skrojonej kapusty pekińskiej, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 i 1/2 łyżeczki majonezu, sól, pieprz, 1/2 pomidora pokrojonego w cząstki
wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W naczyniu roztrzepujemy jajo z mlekiem, solą oraz pieprzem i połową startego sera. Kromki chleba przekładamy szynką oraz plasterkiem sera i obtaczamy całość w masie jajecznej dokładnie nasączając chleb. Przekładamy do naczynia, którego dno lekko smarujemy masłem i zalewamy pieczywo pozostałą masą jajeczną. Posypujemy pozostałym startym serem. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Całość musi się ładnie zarumienić. W międzyczasie w miseczce mieszamy kapustę pekińską, szczypiorek oraz jogurt, musztardę, majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.
Hmm to może być ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPychota :) Mama robiła mi bardzo podobne śniadanie, kiedy byłam mała
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowa kanapeczka, na miły początek dnia ;)
OdpowiedzUsuńZawsze namoczony w jajku chleb lądował u mnie n apatelni. Takiej wersji jeszcze nia jadłam ;)
OdpowiedzUsuń