Racuszki jabłkowo kokosowe
Bardzo nie lubię kiedy moja lodówka świeci pustkami i jarzy się w niej wyłącznie żarówka. I choć może przesadzam, bo aż tak źle to chyba jeszcze nie było poza tymi dniami kiedy odbywały się w niej generalne porządki to zdarzyło się, że z produktów lodówkowych było tylko 1 jajko i masa innych nieużytecznych produktów. Przez taki stan rzeczy, a może i właśnie dzięki niemu powstały racuszki jabłkowo kokosowe. 1 jabłko, 1 jajko.składniki: 1 jabłko, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 1/2 cukru wanilinowego (16g), 3 łyżki wiórków kokosowyc, szczypta cynamonu, szczypta pieprzu mielonego, olej do smażenia
wykonanie: Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do miseczki. Dodajemy jajko, cukier, cynamon, wiórki kokosowe oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Dodajemy około 3 łyżek mąki i ponownie dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, tak aby placki nie kąpały się w tłuszczu i za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i lekko spłaszczamy tworząc placki. Całość smażymy na mniejszym "ogniu" obsmażając na rumiano z dwóch stron.
Zapraszam do nowego konkursu "Śniadanie bogate w błonnik". Szczegóły znajdziecie tutaj: http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńCudne :) Kokos, jabłko, wanilia... Ale ten dodatek pieprzu mnie zdziwił. Ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńPieprz w małej ilości jedynie podkreśla smak... :)
UsuńCzęsto robię takie racuszki z jabłkami ale na drożdżach z cynamonem. Nie wpadałam na pomysł że można również wzbogacić ja o wiórki kokosowe:)
OdpowiedzUsuńPrzyjemności nigdy za wiele :)
Usuń'Masa nieużytecznych produktów' - oj nie lubię gdy niby jest pełno, a jak dla mnie nie ma nic ;p
OdpowiedzUsuńWłaśnie i ja za takim stanem nie przepadam :)
Usuń