Pizza na sosiem śmietanowym z kurkami, szparagami oraz szynką
Dajcie mi dzisiaj trochę energii! Brakuje mi jej od samego rana i nawet wejście do kuchni zdawało się być dla mnie trudnością :) Ale po chwili, w tempie ekspresowym, wyczarowałam pizzę na sosie śmietanowym z kurkami, szparagami oraz szynką. Jakże prosto, a jak smacznie :)składniki: na ciasto:1 i 1/2 szkl. mąki, 10g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, szczypta soli, 1/2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka oleju
dodatkowo: 3/4 szkl. kurek, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, szczypta vegety, sparzone szparagi, 2 plasterki szynki pokrojone w kostkę, kilka kropel oliwy, 1/2szkl. startego parmezanu, 1 łyżeczka masła
wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Drożdże i cukier ucieramy w kubeczku aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie łączymy, zagniatamy i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Zaprawiamy śmietaną, mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze posmarowanej uprzednio olejem. Ciasto lekko skrapiamy oliwą, a następnie smarujemy sosem śmietanowym z kurkami. Posypujemy startym parmezanem, a na wierzchu układamy szynkę oraz sparzone szparagi. Całość oprószamy pieprzem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńsame wspaniałości :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com/