Najlepszy sos pomidorowy do pizzy
Uwielbiam proste przepisy, które nie wymagają zbyt wielu składników. Tym razem bierzemy na tapetę sos pomidorowy do pizzy, który bez wątpienia, jaki by nie był to i tak najlepszy będzie z pomidorów, a nie z koncentratu. Osobiście do przyrządzenia sosu pomidorowego używam pomidorów z puszki - całych, bez skóry. Sprawdzają się idealnie.składniki: 1 puszka pomidorów całych bez skóry, 2 łyżki oliwy, 7-8 listków świeżej bazylii, 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, szczypta soli, szczypta cukru i szczypta pieprzu
wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez 10-15 minut aż nadmiar wody odparuje, a pomidory staną się na tyle miękkie, że uda się je rozdrobnić. Następnie dodajemy posiekaną bazylię oraz przyprawy. Chwilkę dusimy. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, dusimy 2-3 minuty i gotowe :)
Ostatnio "chodzi za mną" taka pyszna, domowa pizza, ten sos będzie do niej idealny...:-)
OdpowiedzUsuńTeż robię w taki sposób. Tylko bazylię dodaję wcześniej aby "duszące" się pomidory przeszły jej smakiem i aromatem.
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń