Spaghetti ze szparagami oraz pieczarkami
To będzie zdecydowanie debiut w mojej kuchni i nie mówię tu o makaronie :) Podczas dzisiejszego obiadu wśród składników pojawiły się zielone szparagi... I stwierdzam oficjalnie - nie pierwszy i nie ostatni raz! :) Będą częściej gościć w mojej kuchni i aż dziwię się sama sobie, że do tej pory nigdy nie znalazłam okazji aby sięgnąć po nie choćby do przygotowania prostego obiadku, jak ten dzisiejszy, czyli spaghetti ze szparagami oraz pieczarkami.składniki: makaron spaghetti (ugotować według przepisu na opakowaniu), 200g piersi z kurczaka, 1/2 małej cebulki, 1 ząbek czosnku, 5-6 pieczarek, 1/2 pęczku szparagów, 2 łyżki śmietany, 4-5 łyżek wody do podlania, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła
wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka, przyprawiając szczyptą soli i pieprzu. Gdy zacznie się rumienić, dodajmy masło, posiekaną cebulkę, czosnek oraz pokrojone w półtalarki pieczarki i smażymy przez kilka minut na patelni. Szparagi oczyszczamy i sparzamy we wrzątku. Następnie kroimy je w kawałki pod skosem i dodajemy do składników na patelni. Całość podlewamy wodą, zaprawiamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy na małym "ogniu" przez 5 minut. Pod koniec dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń