Wątróbka drobiowa z cebulką i rozmarynem z warzywnym kuskusem
Należę do grupy osób, która bardzo lubi wątróbkę, choć wiem, że z reguły więcej jej przeciwników niż miłośników. Wątróbka drobiowa ma dodatkowo to do siebie, że zawsze wychodzi mięciutka i nigdy nie będzie można nazwać jej podeszwą. A jeśli połączymy ją z cebulką i ziołami, zachwyci każdego!
Podczas dzisiejszego obiadu na stół trafiła: smażona wątróbka z cebulką oraz rozmarynem, a do tego kuskus z pieczarkami, papryką oraz świeżą roszponką. Smacznego!
składniki: 250g wątróbki drobiowej, 1 cebula pokrojona w piórka, kilka listków świeżego rozmarynu, 1 łyżka oleju, 50ml wody, sól, pieprz, mąka
5 łyżek kuskusu, 4 pieczarki, 1/4 papryki czerwonej, 1 łyżka masła czosnkowego, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, garść świeżej roszponki, sól, pieprz, kilka kropki sosu sojowego, 120 ml wody
wykonanie: Wątróbkę oczyszczamy, osuszamy, doprawiamy lekko solą oraz pieprzem, a następnie obtaczamy lekko w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wątróbkę na rumiano. Następnie zmniejszamy "ogień", dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz rozmaryn i podsmażamy, po chwili całość podlewamy wodą, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut.
W międzyczasie w garnuszku rozpuszczamy masło i podduszamy pieczarki pokrojone w talarki wraz z papryką pokrojoną w drobną kostkę - doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiedy całość lekko się poddusi, wlewamy ciepłą wodę, a gdy zacznie bulgotać - wsypujemy kuskus - mieszamy. Kiedy kuskus spęcznieje, dodajemy oliwę oraz sos sojowy do smaku. Całość mieszamy ze świeżą roszponką.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś podobną, pyszotka ;)
OdpowiedzUsuń