Pielmieni, czyli wschodnie smaki
Nie wiem czy każdy w swoim życiu spotkał się z pielmieni, podejrzewam, że wielu osobom ten termin będzie brzmiał dosyć obco, jednakże na pewno każdy spotkał się z uszkami. I tak właśnie pielmieni wielkością przypominają tradycyjne uszka z barszczu - z tą różnicą, że pielmieni powstają z połączenia ciasta makaronowego oraz farszu z surowego mięsa mielonego, które następnie trafiają na kilka minut do wrzątku. Mięso do pielmieni to najczęściej mieszanka mięsa wołowego oraz wieprzowego. Ponadto warto do mięsa dodać 2-3 łyżki mleka aby rozluźnić nieco farsz.Gotowe pielmieni najczęściej podaje się z wołowym rosołem, śmietaną albo z barszczem czy, jak to czynią niektórzy, z dodatkiem odrobiny octu :)
PS. Poniższe pielmieni to efekt nocnego lepienia :)
składniki na ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 szkl. wody
farsz: 300g mięsa mielonego mieszanego, 1 mała starta na gwiazdkowej tarce cebula, 1 starty czosnek, 2-3 łyżki mleka, sól, pieprz, olej do gotowania
wykonanie: Składniki na farsz dokładnie mieszamy. Mąkę, jajko oraz wodę dokładnie łączymy, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie ciasto dzielimy na części i wałkujemy je, po czym za pomocą szklanki wycinamy koła. Każde koło lekko rozciągamy w palcach i nakładamy na środek po łyżeczce mięsa - ciasto zlepiamy jak pierogi, a powstałe rogi zawijamy - ma się wrażenie jakby za plecami splatało się ręce :) W większym garnku wstawiamy osoloną lekko wodę z dodatkiem oleju. Na gotujący się wrzątek wrzucamy pielmieni, lekko mieszamy drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotujemy przez około 2-3 minuty, a następnie odcedzamy. Podajemy z wołowym rosołem, śmietaną bądź barszczem czerwonym. Smacznego!
uwielbiam pierogi z mięsem :)
OdpowiedzUsuńPyszna wersja pierogów :)
OdpowiedzUsuńpielmieni robiła moja Babcia. robiła je z mięsa baraniego, według tradycyjnego przepisu z jej rodzinnych stron. Zawsze jedliśmy je maczając w occie (!) i popijając mlekiem. polecam!!!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem w takim razie sięgam po mięso baranie :) Dziękuję za wskazówkę :)
UsuńMusiały być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne ;) już dawno ten smak za mną chodził :)
Usuńjadłam takie na Ukrainie, pyszne są:)
OdpowiedzUsuńAle smaka narobiłaś! :))
OdpowiedzUsuń