Rozbałaganiona sałatka

18:36 Unknown 0 Comments

Od tygodnia cierpię na brak gazu w mieszkaniu z powodu wymiany instalacji. Dłuższe dokarmianie się na mieście sprawiło jednak, że z przyjemnością sięgnęłam po zielsko i zrobiłam troszkę rozbałaganioną sałatkę. Gorąco polecam jednak użycie świeżej fasolki szparagowej i dodatków takich jak sezam czy pestki słonecznika, których ja niestety mam deficyt.



składniki: sałata rzymska, ogórek zielony, fasolka szparagowa (u mnie z puszki), pomidor, kiełki słonecznika, sos tysiąca wysp , szczypiorek

wykonanie: Sałatę, ogórka, pomidora i kiełki umyć. Sałatę pokroić, ogórka w plastry również pokroić, a pomidora na ćwiartki. Dodać fasolkę szparagową, kiełki słonecznika i w zasadzie dowolne dodatki. Polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.

0 komentarze:

Chałka

22:17 Unknown 0 Comments

Ze znalezionych w lodówce drożdży, jeszcze na sam wieczór, zrobiłam chałkę. Niestety nie dostała ode mnie zbyt wiele czasu na wyrośnięcie, ale ważne, że smak ten co być powinien.



składniki: (na jedną mniejszą chałkę) 20 g drożdży, 270g mąki pszennej, 1/4szkl mleka, 1 jajo, 1 łyżka masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, żółtko
kruszonka: 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka, masła

wykonanie: Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i mieszamy z łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (15 min). Do osobnej miski wsypujemy mąkę, gotowy rozczyn, jajo dobrze rozmieszane z resztą cukru, sól, roztopione i ostudzone masło, wodę. Zagniatamy ciasto, może się zejść troszkę długo, bo ciasto musi zacząć odchodzić od brzegów miski i przestać kleić się do rąk. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Kiedy już będzie gotowe, ponownie zagniatamy ciasto  i dzielimy na 3 części. Tworzymy podłużne wałki i zaplatamy warkocz, końce można podwinąć pod spód.
Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem, który oprószamy mąką. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie smarujemy je rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką sporządzoną z podanych składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy chałkę około 25-30 min.

0 komentarze:

Sycący naleśnik

19:17 Unknown 0 Comments

Od samego rana walczyłam dzisiaj ze swoim blogiem, ponieważ nie mogłam wstawić nowego przepisu. Bardzo mi jednak zależało na tym aby się nim podzielić, gdyż rano postanowiłam, z posiadanych w mieszkaniu składników, zrobić sycącego naleśnika, który prezentuje się następująco:



składniki: (dwie porcje) około 1/2 szkl. mleka, 3 jaja, 1/2 szkl. mąki (albo i mniej), szczypta soli, kilka plasterków szynki pokrojonych na kawałki, 2-3 pieczarki pokrojone na cieniutkie plasterki, pomidor pokrojony w plastry, starty żółty ser i koniecznie duża patelnia, tłuszcz do nasmarowania patelni

wykonanie: Mleko, 1 jajo, mąkę i sól mieszamy i robimy ciasto naleśnikowe. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto, niezbyt grubo i smażymy naleśnik na małym ogniu. Kiedy już powierzchnia będzie ścięta, wbijamy jajo na środek i rozsmarowujemy po naleśniku. Oczywiście patelnia jest cały czas na ogniu! Przykrywamy pokrywką. Gdy jajo się lekko zetnie, wrzucamy pieczarkę, szynkę, pomidora i posypujemy serem. Składamy brzegi do środka i ponownie przykrywamy pokrywką, czekając aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, podobnie postępujemy z drugą porcją.


0 komentarze:

Ukraiński po mojemu

12:53 Unknown 2 Comments

Nie wiem czy żyje gdzieś większy fan barszczu ukraińskiego ode mnie. Z tym, że ja ubóstwiam wręcz ten barszcz w wykonaniu mojej cioci, która naprawdę robi z nim coś niesamowitego. Tym razem ja przedstawiam swoją wersję tego dania i mam nadzieję, że podobnie jak mi, będzie smakować.



składniki: 250g wołowiny z kością, około 120-150g kapusty białej lub włoskiej, 3 buraki, włoszczyzna (2 marchewki, duża pietruszka, por, seler), cebula, 2 ząbki czosnku, 4 średnie ziemniaki, 2 dojrzałe pomidory, puszka białej fasoli, 1/2 szkl. śmietany 18-22%, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, vegeta, liść laurowy, kwasek cytrynowy, cukier (około 2-3 czubatych łyżeczek), majeranek, ziele angielskie, 1 łyżka masła

wykonanie: Buraki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej, ponieważ gotują się około 1 i 1/2h.
Mięso myjemy i przekładamy do garnka. Włoszczyznę obieramy, myjemy i wraz z cebulę i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do mięsa. Zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy. Po zebraniu szumowin, wrzucamy ziele angielskie (3-4 ziarenka), 3 listki laurowe  i dodajemy płaską łyżkę vegety. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru. Kiedy włoszczyzna staje się miękka, wyjmujemy i ścieramy na tarce (cebulę i por wyrzucamy). Kapustę szatkujemy i wrzucamy do zupy. Ugotowane buraki obieramy ze skórki, ścieramy na tarce i wraz ze startą włoszczyzną wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy odcedzoną z puszki fasolę. Do osobnego garnuszka wrzucamy pokrojone na kawałki pomidory, dodajemy masło i gotujemy aż się zupełnie rozpadną. Gotowe przecieramy do zupy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i cukrem do uzyskania pożądanego smaku (lekko słodkawy, ale wyrazisty). W kubku mieszamy śmietanę z mąką, następnie ją hartujemy, dodając stopniowo gorącego wywaru i mieszając jednocześnie. Gotową śmietanę wlewamy do garnka. Mieszamy. Doprawiamy majerankiem.

2 komentarze:

Kręcone ciasto

09:38 Unknown 0 Comments

Naprawdę czasami dopada mnie taki leń, że nie chce mi się zbyt wiele czasu poświęcać gotowaniu, jednak nie znaczy to, że pójdę do sklepu po coś gotowego do jedzenia. Sięgam wtedy po szybkie przepisy, które nie wymagają ode mnie zbyt wiele pracy i poświęconego czasu. Tak też powstało kręcone ciasto ze śliwkami.



składniki: 150g masła, 4 jaja, 1 szkl. cukru, 2 prawie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. mąki, niecałe małe opakowanie śmietany, 2 łyżki kakao, kilka śliwek

wykonanie: Masło rozpuścić i ostudzić. Mikserem ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i dalej miksować. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie masło.
Keksówkę wyłożyć papierem albo natłuścić i wysypać bułką tartą. Wlać połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać dokładnie. Masę kakaową wlewać w środek masy jasnej, tak aby pozostały jasne brzegi. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Powrzucać w kakaową masę.
Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni C i piec 50-60min.

0 komentarze:

Misz-masz na talerzu

15:11 Unknown 0 Comments

Moje lenistwo nie pozwoliło mi tym razem na stanie przy kuchni  i pilnowanie co w garnku piszczy. Postanowiłam wszystko wrzucić do rękawa do pieczenia i tak powstał misz-masz jednorękawowy.



składniki: około 1/2kg mięsa (łopatki, karkówki -dowolnie), 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 duża cebula. czosnek, kilka większych pieczarek, sól, pieprz, przyprawy (w moim przypadku: marynata z rozmarynem i pieprzem cayenne, miód, musztarda - bo chciało mi się na słodko)

wykonanie: Umyte mięso, ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, fasolkę i pieczarki kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Mieszamy, przekładamy do rękawa do pieczenia. 
Piekarnik ustawiamy na 170 stopni C i nagrzewamy. Do naszego rękawa wlewamy odrobinę wody i wstawiamy na około 45-50 min.

0 komentarze:

Pierożki z mięsem

17:13 Unknown 0 Comments

Pierogi podobnie jak zupa pomidorowa nigdy mi się nie przejadają. Tym razem delikatne pierożki na bazie gotowanego mięsa z szynki. Już nie mogę doczekać się odsmażania... !



składniki: farsz: około 1/2 kg mięsa z szynki (ewentualnie łopatki albo biodrówki), marchewka, 1 czerwona cebula, 1 zwykła cebula, około 6 pieczarek, sól, pieprz, masło do smażenia
ciasto: 3 szkl. mąki, 2 jaja, szczypta soli, 3/4 szkl. ciepłej (ale nie gorącej!) wody

wykonanie: Mięso z szynki, obraną i umytą marchewkę zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy około 45 minut. Pieczarki myjemy, kroimy np. na 4 części, cebulę również kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarkę, a pod koniec dorzucamy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Ugotowane mięso studzimy i wraz z resztą składników: pieczarkami z cebulą, marchewką mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jaja, sól, wodę i wyrabiamy ciasto aby nie kleiło się do rąk. Następnie z gotowego ciasta ucinamy po kawałku i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy placki (nie mogą być zbyt cienkie, bo mogą puścić farsz). Większą szklanką albo maszynką do pierogów wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy bądź zawijamy obwarzanek, jak na zdjęciu.
Do większego garnka wlewamy sporo wody i solimy około łyżki. Gotujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi i gotujemy około 10 min od momentu wypłynięcia. na małym ogniu. Po odcedzeniu należy pamiętać aby naczynie na które wyłożymy pierogi lekko posmarować oliwą, aby zapobiec sklejaniu się pierogów.


0 komentarze:

Proste lody pomarańczowe

09:37 Unknown 0 Comments

Mając niewiele czasu poprzedniego wieczoru zrobiłam całkiem proste i zarazem szybkie (nie licząc czasu mrożenia) lody pomarańczowe. Delikatne w smaku, są pyszną nagrodą za czas oczekiwania.




składniki: 2 pomarańcze, 1 limonka, pełna szklanka cukru pudru, 500ml śmietanki 30-36%


wykonanie: Wyciskamy sok z pomarańczy oraz limonki, wsypujemy cukier puder i miksujemy. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy śmietankę i ubijamy. Następnie przelewamy do plastikowego pojemniczka ( około 1l pojemności, ja użyłam 900ml) i wstawiamy do zamrażalnika. Najlepiej pozostawić na całą noc, wtedy będziemy mieć pewność, że na pewno się zmroziły.

0 komentarze:

Kurczak palce lizać

20:05 Unknown 0 Comments

Nikt nie powiedział, że kurczaka należy robić tylko w tradycyjnej panierce bądź marynacie. Tym razem sięgam po gorczycę i kolendrę, a do tego... miód i słodka musztarda. Kurczak po prostu palce lizać!




składniki: 4 udka kurczaka, marynata do mięs z gorczycą i kolendrą, 1-2 ząbków czosnku, łyżka oliwy, sól, pieprz, miód, słodka musztarda (Develey)


wykonanie: Mięso myjemy i dokładnie oczyszczamy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso przekładamy do miski.Wsypujemy odrobinę marynaty do mięs, starty drobno czosnek i polewamy oliwą. Odstawiamy na kilka minut.
Dodajemy 2 łyżki musztardy i około łyżki miodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy całość.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ,w uprzednio rozgrzanym piekarniku, około godziny w temp. 180 stopni C . Po jakimś czasie możemy odrobinę zmniejszyć temperaturę.

0 komentarze:

Piekielne gołąbki

18:18 Unknown 0 Comments

Od dziecka jestem fanką gołąbków, jednak tradycyjny przepis troszkę mi się znudził. Wersja, która powstała tym razem to moje piekielne gołąbki, czyli będzie na pikantnie.




składniki: 1/2kg mięsa mielonego (ja użyłam z indyka), mała główka kapusty, 1 l bulionu, 1 jajo, 3 łyżki bułki tartej, tymianek, papryka mielona, rozmaryn, pieprz cayenne (przyprawy można zastąpić gotową przyprawą pikantną do mięs ale tymianek jest obowiązkowy!), 1/2 czerwonej cebuli, 1 ząbek czosnku, pół papryki czerwonej i pół papryki żółtej, sól, pieprz,,  masło do smażenia, koncentrat pomidorowy

wykonanie: liście kapusty należy sparzyć w gotującej się wodzie (wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez kilka minut), pozostałą część kapusty kroimy w plasterki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajo, tymianek paprykę, rozmaryn, pieprz cayenne, sól i zwykły pieprz. Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie rozdrabniamy ją blenderem wraz z ząbkiem czosnku. Cebulę i czosnek dodajemy do mięsa. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą.
W garnku na gołąbki wykładamy dno poszatkowaną kapustą. Zawijamy gołąbki i układamy w garnku. Zalewamy bulionem ( pół szklanki zostawiamy na później) i gotujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w krótkie słupki paprykę.Kiedy zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowym pozostała część bulionu i przyprawiamy na pikantnie. Gotowy sos dodajemy do gołąbków.
Gotować około godziny na małym ogniu.

0 komentarze:

Pieczeń z pieczarkami

15:38 Unknown 0 Comments

Ostatnio zajrzałam wieczorem do lodówki i zdałam sobie sprawę z tego, że oprócz światła jest tam tylko ser żółty, troszkę pieczarek i mięso mielone z indyka. W związku z tym postanowiłam, że upiekę sobie do kanapek pieczeń z pieczarkami. 



składniki: 1/2kg mięsa mielonego z indyka, około 6-8 pieczarek, 1 duże jajo, czerstwa kajzerka i około 2-3 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, aluminiowa foremka, odrobina masła do podsmażenia pieczarek

wykonanie: Czerstwą kajzerkę namaczamy w wodzie aby rozmiękła. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła, pozostawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajo, dodajemy sól i pieprz. Kajzerkę dokładnie odsączamy z wody i dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą bułkę warto dodawać stopniowo aby nie przesadzić z jej ilością). Do wyrobionej dokładnie masy dodajemy pieczarki i ponownie mieszamy. Gotową masę mięsną przekładamy do foremki. Na wierzchu można położyć plaster boczku bądź przykryć folią aluminiową na pierwsze pół godziny pieczenia. 
Piekarnik rozgrzewamy do temp. około 170-180 stopni C. Pieczeń pieczemy około 1 h 15 min. W trakcie można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.

0 komentarze:

Szybkie francuskie tosty

23:29 Unknown 0 Comments

Niezależnie od tego czy na kolację czy na śniadanie tosty francuskie sprawdzają się idealnie.


składniki: 8 kromek pieczywa tostowego (dużo lepszym rozwiązaniem byłaby chałka), 3 jaja, 1 szkl. mleka, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżeczki cukru, dodatkowo dżem bądź miód, cukier puder do posypania, odrobina oleju do smażenia

wykonanie: Jaja roztrzepujemy w płaskim naczyniu z mlekiem i cukrem. Kromki pieczywa maczamy w masie jajecznej i pozostawiamy na kilka minut aby się dokładnie namoczyły. Smażymy na patelni, którą uprzednio smarujemy olejem, z dwóch stron. Usmażone posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarze:

marchewkowa zupa krem

20:20 Unknown 0 Comments

Z powodu kiepskiej pogody postanowiłam wprowadzić troszkę koloru do kuchni. Podążając za smakiem w ciągu chwili ugotowałam zupę marchewkową o konsystencji kremu. Niewiele przy niej pracy, a smak naprawdę wyśmienity.



składniki: (2 porcje): około 2 szkl. bulionu warzywnego, 2 większe marchewki, 1 czerwona cebula, pieprz mielony, oregano, 1 łyżka oliwy

opcjonalnie śmietana

wykonanie: Z racji mojego dzisiejszego lenistwa rozpuściłam kostkę bulionu warzywnego w około 2 szkl. wody, postawić na małym ogniu. W tym czasie marchewki umyć, obrać i pokroić w talarki, podobnie należy rozprawić się z cebulą. Na patelnię bądź do woka wlewamy łyżkę oliwy, a następnie dokładanie podsmażamy na niej marchewkę aż będzie w miarę miękka. Do marchewki wrzucamy cebulkę i podsmażamy. Marchewkę wraz z cebulką rozdrabniamy blenderem, dolewając powoli nasz bulion. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą oregano. Można dodać odrobinę śmietany, choć bez zupa wydaje się o wiele smaczniejsza.

0 komentarze:

Piernik znakomity

16:06 Unknown 0 Comments

Sięgnęłam po raz kolejny po przepis, z którego już dawno nie korzystałam, a który niesie za sobą wyjątkowo wiele przyjemności. Mam na myśli znakomity piernik, który powstał całkiem przez przypadek. Wszystko przez piernik upieczony przez pewną Anię. Zwyczajnie narobiłam sobie smaku. Jeszcze tego samego dnia biegłam po blaszkę tzw. keksówkę. Zaletą tego piernika jest fakt, że jest przyjemne wilgotny i rozpływa się w ustach.



składniki: (porcja na dwie duże keksówki) 3 i 1/2 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki soli, przyprawa do piernika, 1 szkl. oleju, 1 szkl. miodu, 1 i 1/2 szkl. cukru, 3 jaja, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym), 1 szkl. kawy lub mocnej herbaty, 1 szkl. świeżego soku z pomarańczy

opcjonalnie czekolada do posmarowania piernika.


wykonanie: W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę. Dodajemy olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt, kawę oraz sok. Dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.


Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C i pieczemy piernik około 40-45 minut.

0 komentarze:

Strudel jabłkowy (moje nocne "widzi mi się" )

15:45 Unknown 0 Comments

Jeszcze się tak nie zdarzyło żeby w ciągu dnia nie zachciało mi się czegoś dobrego. Całkiem niedawno przeszłam samą siebie. Tuż po godzinie 22przejrzałam kuchenne szafki w poszukiwaniu czegoś słodkiego. Pech! Nie było nic. Jednak tak łatwo się nie poddałam i w niecałe 15 min słodkość była już w piekarniku :) 
Nie ukrywam, że z ogromną radością sięgnęłam po ciasto francuskie leżące w lodówce (niewątpliwe czekające na okazję) i postanowiłam upiec strudel jabłkowy.

składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 duże jabłka, cukier brązowy i cukier waniliowy (drobniutki), cynamon, opcjonalnie orzechy drobno posiekane i miód, 1 jajo

dla większej przyjemności dodałam cukier puder

wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy ( jeżeli mamy mrożone czekamy aż się rozmrozi... ), zaznaczamy delikatnie gdzie przebiega jego połowa. Dla ułatwienia proponuję wykonywać czynności na przygotowanej blaszce. Oczywiście ciasto kładziemy na papierze do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy środek i kroimy, najlepiej na płaskie kawałki. Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem brązowym i waniliowym (wg uznania, np. po jednej czubatej łyżeczce każdego), płaską łyżeczką cynamonu oraz (opcjonalnie) z orzechami i miodem. Należy jednak nie przesadzić z ilością cukru bądź miodu w takim połączeniu.
Następnie wykładamy jabłka na jednej z połówek ciasta, pamiętając o zachowaniu marginesów, które smarujemy roztrzepanym białkiem jajka. Na drugiej połowie nacinamy linie, które podczas pieczenia się rozszerzą i ukażą jabłka. Pokrywamy część z jabłkami naciętą połową ciasta, dobrze doklejając brzegi, po czym delikatnie powijamy marginesy.
Żółtko pozostałe po rozdzieleniu od białka roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy przygotowany strudel. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto pieczemy około 15-20 min, najlepiej obserwując czy odpowiednio wyrosło i ładnie się zarumieniło.
Ciepłe podawać z lodami! :) efekt murowany.

0 komentarze:

Witam!

15:22 Unknown 0 Comments

Z przyjemnością rozpoczynam przygodę wspólnego kucharzenia! 
Lato jest idealną porą roku dla Maxymonium. Z chęcią odkrywa wówczas nowe smaki, szuka inspiracji kulinarnych w wielu różnych zakątkach i z pewnością nie pozwala na nudę w kuchni. Nie obejdzie się bez gromadzenia słoiczków na zimę. Także odrobinę cierpliwości, a lista przepisów już niedługo na stronie :)

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...