Coconut muffins

08:16 Monika Chrzanowska 1 Comments

Czasami już mam dość śniadań, które składają się wyłącznie z chleba, sera, pomidora... Są poranki kiedy marzę o czymś słodkim, delikatnym, czyli czymś poprawiającym samopoczucie. Słodkim śniadaniem, jak się okazało, może być chociażby coconut muffin, w którego skład wchodzą same smakołyki.




składniki: 50g miękkiej margaryny lub 1/2 szkl. oleju, 150g cukru, 2 jaja, 3/4 szkl. jogurtu naturalnego, 1 mała puszka mleka kokosowego, 170g mąki pszennej, 70g wiórków kokosowych, 2 łyżki likieru kokosowego, 1 łyżka sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia




wykonanie: (porcja na 6 muffinek) Margarynę dobrze wyrabiamy z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia (jeżeli mamy olej dodajemy do wszystkich składników). Jajka ubijamy z cukrem, jogurtem, mlekiem kokosowym oraz likierem, dodajemy do mąki z margaryną, mieszamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Muffinki pieczemy około 25 minut.

1 komentarz:

  1. A widzisz, u mnie kanapki na sniadanie goszcza tak rzadko, ze czasem mam ochote wlasnie na chleb, ser, pomidora... ;)
    Ale takim muffinem na pewno bym nie pogardzila!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...