Pasztet mieszany

19:20 Monika Chrzanowska 1 Comments

Przychodzi taki moment, że w lodówce pełno i coś trzeba z tym zrobić. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem okazał się być pasztet z mięs mieszanych. Porcja wyszła idealnie, bo na jedną średnią keksówkę.



składniki: około 2 kg różnego mięsa (u mnie pierś z kurczaka, kawałek karkówki, łopatki, wątróbka drobiowa- warto aby mięso było tłustsze, bo u mnie wyszło troszkę za suche), 2 suchsze kajzerki, kilka ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe, łyżka soli, cebula
sól, pieprz, 2 jaja, gałka muszkatołowa


wykonanie: Mięsa dokładnie oczyszczamy, wkładamy do garnka dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, cebulę oraz łyżkę soli i zalewamy wodą. Na wierzchu okładamy przekrojone kajzerki, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości około 2,5 godziny. Po ugotowaniu odcedzamy mięso wraz z bułką i mielimy bądź siekamy drobno robotem. Dodajemy jaja, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki (u mnie o wymiarach 26x10cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy pasztet około godziny.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...