Pieczarkowa z domowym makaronem

17:44 Monika Chrzanowska 0 Comments

Ostatnio do pomidorowej naprodukowałam domowego makaronu. Aby nic co dobre się nie zmarnowało, ugotowałam pieczarkową która w połączeniu z makaronem przypomniała mi smak barszczyku grzybowego... Mhmm!




składniki: zupa: 1 szyja indycza, 2 marchewki pokrojone w kostkę, por, 1 mała cebula, 4 średnie ziemniaki skrojone w kostkę, sól, pieprz, lubczyk, 2 duże łyżki śmietany, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
makaron: 300g mąki, 1 jajo, woda, sól


wykonanie: Szyję indyczą wraz z marchewką, porem oraz cebulą zalewamy wodą i dodajemy łyżkę soli. Kiedy się zagotuje zdejmujemy szumowiny i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz skrojone ziemniaki. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem do smaku. Pod koniec gotowania w garnuszku hartujemy śmietanę z wywarem i dodajemy do zupy.
Mąkę, jajo oraz wodę łączymy tak aby ciasto było ścisłe. Dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy placki, pozostawiamy na chwilę do wysuszenia, a następnie kroimy na podłużne pasy. Posypujemy lekko mąką aby ciasto się nie kleiło. Pasy układamy na sobie i na deseczce za pomocą ostrego noża kroimy w cieniutkie paseczki. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i na wrzątek wrzucamy makaron, lekko mieszając. Odcedzamy i przelewamy obficie wodą.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...