Pierogi ziemniaczane z mięsem i pieczarkami

11:20 Monika Chrzanowska 1 Comments

Często kiedy zostało mi troszkę wołowego bądź wieprzowego mięsa z zupy robiłam małe ziemniaczane pierożki, które choć zajmują trochę czasu w przygotowaniu, potrafią być nagrodą tuż po usmażeniu.




składniki:  ciasto: 350g ugotowanych i zmiksowanych na puree ziemniaków, około 450g mąki, 1/2-3/4 szkl. wody, 1 jajo
farsz: 450g mięsa (np. z łopatki), 200g pieczarek, 2 łyżki drobno posiekanej słoninki, sól, pieprz, sos worcester lub maggi, cebula posiekana, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe
oliwa


wykonanie: Mięso z łopatki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i łyżkę wody i gotujemy do miękkości. Z ziemniaków, jaja, mąki i wody ugniatamy ciasto, jeżeli będzie taka potrzeba należy dodać mąki bądź wody tak aby ciasto było ścisłe. Ostudzone mięso mielimy lub drobno siekamy robotem. Na patelni podsmażamy słoninkę aż się dobrze wytopi, a następnie dodajemy pieczarki przyprawiając je solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Tak wysmażone pieczarki dodajemy do mięsa i mieszamy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i sosem worcester bądź maggi. Z ciasta wycinamy po kawałku i formujemy w palcach niewielkie placuszki, jak po wycięciu szklanką. Na środek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi ciasta aby powstał pieróg. W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem oliwy i wrzucamy pierogi na wrzątek lekko mieszając łyżką. Gotujemy przez chwilę po wypłynięciu pierogów na wierzch tak aby ciasto było miękkie. Po przestygnięciu można podsmażyć.

1 komentarz:

  1. bardzo fajny przepis. W sumie nigdy nie jadłam takiego ciasta na pierogi zrobionego z ziemniaków. Chętnie wypróbuje! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...