Doprawiony smalec

18:25 Monika Chrzanowska 2 Comments

Nie ma co się oszukiwać, najlepszy na tzw. zagrychę jest smalec, szczególnie kiedy jest zmieszany z mięsem, cebulką i przyprawami, a do tego podany w towarzystwie kwaszonych ogórków... Niebo w gębie.




składniki: 200g słoniny, 100g mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki), 1 niezbyt wielka cebula, sól, pieprz, majeranek


wykonanie: Słoninę oraz mięso mielimy lub drobno siekamy robotem. Przekładamy na patelnię i wysmażamy. W międzyczasie siekamy drobno cebulę i w momencie kiedy słonina z mięsem dobrze się wysmażą, dodajemy cebulę i smażymy. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku.

2 komentarze:

  1. Dawno nie jadlam, ale teraz nabralam ochoty na taka zakaske. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, przypomniałaś mi mój ukochany smak chleba ze smalcem i ogóreczkiem :) Muszę zrobić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...