Kapusta zasmażana

11:51 Monika Chrzanowska 0 Comments

Zainspirowana zdjęciem obiadu serwowanego w restauracji uległam pokusie i postanowiłam ugotować kapustę zasmażaną, jednak żeby nie było wątpliwości jest to jedynie zapowiedź całego obiadu. Już na samą myśl cieknie ślinka!




składniki: około 500g kapusty kwaszonej odsączonej, 150g boczku i słoniny pokrojonej w cienkie paseczki, 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę, 2-3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 1 czubata łyżka mąki do zasmażki, cukier, sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie kminek




wykonanie: Kapustę dokładnie odsączamy, zalewamy wodą (tak aby tylko pokryć kapustę), dosładzamy łyżeczką cukru i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę oraz boczek. Kiedy zaczną się rumienić dodajemy posiekaną cebulę i smażymy przez chwilę aż cebula się zeszkli. Dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy 3/4 szklanki wody, mieszamy i przekładamy do ugotowanej kapusty. Całość przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem, listkami laurowymi, zielem angielskim oraz majerankiem i dusimy przez około 15 minut aż wszystko się dobrze zgryzie.



0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...