Deser Blue Lagoon

22:19 Monika Chrzanowska 6 Comments

Nie ukrywam, że różnokolorowe galaretki robią na mnie wyjątkowo duże wrażenie. Szkoda tylko, że wydają mi się równie wyjątkowo... niepraktyczne. Osobiście nie lubię ciast wykończonych galaretkami w dziwnych kolorach (co innego lukier czy masa cukrowa), co najwyżej wykorzystuję je do szybkich owocowych deserów aby nieco urozmaicić ich wygląd.



składniki: 1 niebieska galaretka "Wodzisław", 1 nektarynka, 2 banany, 1/2l przegotowanej gorącej wody

wykonanie: Galaretkę przesypujemy do słoika i zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny i studzimy. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Z nektarynki usuwamy pestkę i kroimy owoc w kostkę. Owoce układamy naprzemiennie w wysokich szklankach i zalewamy ostudzoną galaretką. Tak przygotowane desery wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka zastygnie.

6 komentarzy:

  1. świetne, choć ostatnio przeraziłam się co te niektóre galaretki mają w składzie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Na szczęście ja zaglądam do składu galaretek dość rzadko, bo raczej ich nie używam :) ale tym razem po prostu nie mogłam się powstrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesada. Większość galaretek ma normalny skład: szczególnie te ostatnie Delecty, z karagenem, ale one są jeszcze bardziej niepraktyczne.
    A jeżeli chodzi o ciasta: to mam odwrotnie. Dużo bardziej wolę zieloną galaretkę niż zielony lukier.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten deser, nie jest skomplikowany, wygląda świetnie i pewnie każdemu zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...