Nowe życie chałki

20:06 Monika Chrzanowska 10 Comments

Mam nadzieję, że nie tylko mi jest szkoda kiedy coś smacznego może się zmarnować. Podobnie było w przypadku chałki, która nie była już pierwszej świeżości. Odświeżyć wcale nie było ją ciężko, bo wystarczyły jajka, cukier i odrobina mleka.



składniki: 3-4 kromki chałki, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mleka, masło do smażenia
dżem porzeczkowy

wykonanie: Jajka roztrzepujemy w misce z cukrem oraz z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy masło. Chałkę moczymy dokładnie w masie jajecznej i podsmażamy chałkę z dwóch stron na rumiano. Po obsmażeniu można obtoczyć w cukrze pudrze. Podajemy z dżemem porzeczkowym.

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. W końcu nowe życie powinno być lepsze, ładniejsze... :) również w przypadku chałki :)

      Usuń
  2. oj, ja tez zawsze ubolewam nad zmarnowanym jedzeniem! dlatego Twoj pomysl na chalke - genialny!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim jest to dobry pomysł jak się ma ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie sycącego :)

      Usuń
  3. też tak wskrzeszam chałkę :) przepyszna metoda!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja sobie obiecuję zakup albo produkcję chałki, ale na obietnicach się kończy, wiec nie mam skąd wziąć nieświeżej ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam kawałek świeżej, więc jak ją do Ciebie wyślę to zanim dotrze z pewnością stanie się nieświeża :P i już masz problem z głowy :)

      Usuń
    2. Perfekcyjne rozwiązanie :-D

      Usuń
    3. Jak miło, że popierasz moje pomysły :P

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...