Pikantna tarta kalafiorowo pieczarkowa na drożdżowym cieście

19:51 Monika Chrzanowska 4 Comments

Wychodzi na to, że mimo niewielu składników w lodówce pomysły na smaczne danie przychodzą w chwilę! Myśląc o kolacji postanowiłam przyrządzić tartę, jednak jedyne składniki jakie znalazłam w lodówce to kilka różyczek kalafiora, kilka pieczarek, pepperoni, jajka... I powstała Ona. Pikantna tarta kalafiorowo pieczarkowa na drożdżowym cieście.
Czego chcieć więcej?



składniki: ciasto: 1 szkl. mąki, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego, 1 płaska łyżeczka cebuli granulowanej, szczypta soli, 1 łyżka oleju, 60- 70ml ciepłej wody, 1/2 opakowania suchych drożdży, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
farsz: 350g ugotowanych różyczek kalafiora, 150g pieczarek, 1 szalotka, sól, pieprz, papryka chilli, 1/2 szkl. startego sera cheddar, 1 łyżka masła
warstwa wierzchnia: 110g jogurtu naturalnego, 2 jaja, 5 plasterków pepperoni, 1/2 szkl. startego sera cheddar, sól, pieprz



wykonanie: Składniki na ciasto zagniatamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiając solą oraz pieprzem. Kiedy pieczarki puszczą wodę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę i całość wysmażamy aż woda wyparuje. Ostudzonego kalafiora rozdrabniamy za pomocą widelca lub blendera i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką chilli. W miseczce roztrzepujemy jogurt z jajkami oraz 1/2 szklanki startego sera cheddar i solą, pieprzem, papryką chilli i mieszamy z pokrojonym w kostkę pepperoni. Formę do tarty smarujemy olejem, a następnie wykładamy ciastem. Lekko nakłuwamy je widelcem i na dnie wysypujemy starty cheddar. Na ser wykładamy przyprawionego kalafiora i dobrze ubijamy go widelcem. Na gładkiej masie kalafiorowej układamy wysmażone pieczarki i ponownie ubijamy całość widelcem. Na warstwę pieczarek wylewamy masę jogurtowo- jajeczną z pepperoni i wstawiamy tartę do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Najważniejsze aby masa jajeczna dobrze się ścięła. Można podawać z sosem pomidorowym.







4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...