Bucatini z sosem śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami

16:01 Monika Chrzanowska 9 Comments

Rolę główną podczas dzisiejszego obiadu pełnił makaron Bucatini. Jego nazwa pochodzi od dziurki przebiegającej wzdłuż makaronu, bo "buco" po włosku to właśnie dziura. Makaron ten szczególnie popularny jest na Sycylii i w Rzymie, a głównym przepisem z tym makaronem jest Bucatini all'Amatriciana.

Proponowany przeze mnie obiad znacznie odbiega od popisowego dania na Bucatini, bo makaron pojawił się z wersji z sosem śmietanowym ze szpinakiem i pieczarkami oraz mięsem mielonym z indyka.



składniki: 250g makaronu Bucatini, 500g mięsa mielonego z indyka (Indykpol), 300g pieczarek, 150g śmietany, 5 łyżek startego twardego sera, małe opakowanie świeżego szpinaku, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, woda do podlania, olej, masło



wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem oleju. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone na 4 części pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy pieczarki się podduszą dodajemy na patelnię mięso, cały czas mieszając i rozdrabniając. Pod koniec smażenia dodajemy starty ser, śmietanę i całość dobrze mieszamy. Dodajemy szpinak, przyprawy i jeszcze chwilkę dusimy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Ugotowany makaron dodajemy do sosu i mieszamy.

9 komentarzy:

  1. Ale smakowite. :) Uwielbiam makaron ze szpinakiem i sosem smietanowym... Muszę zrobić na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne fotki!!!! Za chwilę zjem monitor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Violu, dziękuję za udostępnienia na facebooku! ♥

      Usuń
  3. Moje najlepsze połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten makaron! A w Twojej wersji musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ubóstwiam wszelkie wariacje na temat makaronu i ślinka mi cieknie jak patrzę na Twoją propozycję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie mój ulubiony makaron!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...