Rolada z kurczaka
Nawiązując do poprzedniego wpisu, czyli do rozbierania kurczaka chciałabym przedstawić przepis na szybką roladę z kurczaka. Jest to przepis wymagający niewielu składników, a jednocześnie może się okazać idealnym daniem głównym jak również, po ostudzeniu, smacznym dodatkiem do kanapki.składniki: 1 kurczak (około 1kg), sól, pieprz, 1 wyciśnięty ząbek czosnku lub czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, olej
sznurek do wiązania mięsa
wykonanie: Rozebrane mięso z kurczaka dokładnie nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawą do kurczaka zmieszanymi z niewielką ilością oleju. Następnie zawijamy mięso od lewej do prawej strony i dobrze ściskając sznurek, wiążemy mięso w roladę. Wierzch również nacieramy przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do 150-160 stopni. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i przekładamy roladę. Wierzch nakrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie mięso odkrywamy i pieczemy dodatkowo przez 15-20 minut.
Ja swoją roladę w całości przeznaczam na kanapki, w związku z tym po upieczeniu roladę należy ostudzić i najlepiej zostawić w lodówce przez noc aby mięso się dobrze ścisnęło.
Nie ma to jak domowa wędlina:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie się z Tobą zgadzam!
UsuńBardzo fajny pomysł na roladę :)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim jest to bardzo prosty przepis :)
UsuńEfekt końcowy apetyczny i to bardzo, ale trochę mnie przeraża rozbieranie kurczaka ;-)
OdpowiedzUsuńKiedy przychodzi chęć na przyrządzenie domowej rolady to strach sam mija i jakoś samo wychodzi :)
Usuńja raz robiłam rolade ze schabu, była super;) ale ta kurczkowa również mi się podoba.. kurczak ma delikatniejsze mięsko, więc rolada musi rozpływać się w ustach ;) mniam ;)
OdpowiedzUsuńApetyczna ta twoja roladka:)ja robię podobnie,tyle ze z farszem ,a oddzielenie szkieletu od mięsa nazywa się luzowanie kurczaka,to tak jako ciekawostka:)Pozdrawiam i zapraszam do do mnie.
OdpowiedzUsuńsmakołyk:) ja zawsze robię nadziewaną mięsem mielonym i pieczarkami i też jest super ale tą też wyprubuję nawet na kanapki dla dzieciaków . a luzowanie kurczaka to pestka nic strasznego, :)
OdpowiedzUsuń