Ciasto marchewkowe (obiecane!) z kremem z białej czekolady i mascarpone
Dawno, dawno temu... Obiecałam ciasto marchewkowe :) Niestety zgubiłam swój ulubiony przepis więc tym razem będzie wersja wymyślona na szybko ale mimo tego gwarantuję, że smakuje wyśmienicie!składniki: (na niskie ciasto tortownica 24cm) 1 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. miodu, 2 jaja, 220g startej drobno marchewki, bułka tarta, tłuszcz do wysmarowania tortownicy
krem: 150g białej czekolady, 250 serka mascarpone, 100ml schłodzonej kremówki
Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnuszka wlewamy wodę i wstawiamy do gotowania. Na wierzch wkładamy metalową miskę i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę i czekamy aż się rozpuści), a następnie studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką na gładką masę, po czym dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Upieczone ciasto studzimy, a następnie dzielimy na pół. Przekładamy połową kremu. Drugą połową kremu smarujemy wierzch ciasta, który posypujemy kawałkami białej czekolady oraz startą skórką z cytryny.
wygląda super! kojarzy mi się z latem :) i ten krem! mniam!
OdpowiedzUsuńMniam! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kobietki, że Wam się podoba :)
OdpowiedzUsuńz tym kremem musi być pyszne. chętnie wypróbuję przepis;)
OdpowiedzUsuńKrem rzeczywiście pyszniutki :)
UsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze,że dobrze smakuje :)
Usuń