Kotlety rybne
Przyznam się bez bicia, że ryb nie lubię! Szczególnie ze względu na wszechobecne ości. Jednak czasami i mnie dopada chęć na coś rybnego i tym razem nie było inaczej - od dwóch dni walczyłam sama ze sobą aż postanowiłam zrobić kotlety rybne!składniki: (na 6 sztuk) 1 większy filet z płoci, 1 filet z leszcza, 1 jajo, posiekana natka pietruszki, posiekana mięta, sól, pieprz, 1 mała cebulka posiekana i zeszklona na maśle, bułka tarta, przyprawa do ryb, olej do smażenia
wykonanie: Ryby (w przypadku gdy są ze skórą) oczyszczamy i pozostawiamy ładne filety. Oczywiście pozbywamy się ości! Filety siekamy drobno bądź mielimy. Podobnie z zeszkloną cebulką. Przekładamy do miski. Dodajemy jajo, sól, pieprz, przyprawę do ryb, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną miętę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Mięso musi się nadawać do formowania kotletów. W osobne naczynie wsypujemy bułkę tartą. Z mięsa formujemy kotlety i lekko je spłaszczamy, obtaczamy w bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kotlety dokładnie z dwóch stron. Można podawać z młodymi ziemniakami oraz marchewką z groszkiem.
oj jak ja lubie kotlety rybne :) wieki nie jadlam
OdpowiedzUsuńpysznosci