Salsa z awokado, czyli Guacamole
Salsa z awokado, czyli innymi słowy, guacamole to znakomity dodatek do potraw jak i samodzielna, cudowna w smaku przystawka. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, "ahuacalla alli" (ahuacatl -awokado, molli - sos). Guacamole przyrządza się usuwając najpierw skórkę oraz pestkę, a następnie rozciera się nożem bądź widelcem. Następnie dodaje się sok z limonki, która ma zapobiec zmianie koloru awokado.składniki: 1 dojrzałe awokado, 1/2 czerwonej cebuli, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z limonki, 1 łyżeczka oliwy z oliwek
wykonanie: Awokado obieramy ze skórki, przecinamy i wydrążamy pestkę. Awokado kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z limonki i mieszamy. Cebulę siekamy drobno i łączymy za pomocą widelca z awokado, rozdrabniając je dalej lekko. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz mieszamy z oliwą z oliwek.
Uwielbiam :) zajadam z nachosami albo właśnie na kanapce, czasami dodaję jeszcze pomidorka, niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń