Skrzydełka z kurczaka zapiekane pod parmezanem w sosie śmietanowym
Dzisiejszy obiad miał być bardzo szybki, niezbyt pracochłonny. Idealnym rozwiązaniem w tym przypadku okazały się być skrzydełka z kurczaka, które wylądowały w piekarniku i po chwili już mogłam ze smakiem zjeść pyszny obiadek z dodatkiem małych kajzerek. Nic mi dzisiaj więcej nie potrzeba.składniki: 500g skrzydełek z kurczaka, sól, pieprz, około 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka
dodatkowo: 2 łyżki gęstej śmietany 30%, 1 łyżeczka mąki, 1/2 szkl. wody, 1 starty ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 szkl. startego parmezanu
wykonanie: Skrzydełka myjemy i dokładnie oczyszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Skrzydełka dokładnie nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Układamy w blaszce, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. W międzyczasie w garnuszku mieszamy śmietanę, mąkę, wodę, starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Po upłynięciu 25 minut zdejmujemy folię, zawartość blaszki zalewamy sosem śmietanowym i całość posypujemy startym parmezanem. Mięso pieczemy przez około 10 minut już bez przykrycia.
0 komentarze: