Pieczona dynia
Pieczona dynia, a dokładnie dynia Hokkaido to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Szczególną zaletą tej dyni jest to, że nie trzeba jej obierać - skórka po obróbce termicznej nadaje się do jedzenia podobnie jak pozostała część dyni.Dynię należy najpierw przeciąć, usunąć pestki i za pomocą noża, tylko ostrożnie, pokroić dynię na plastry. Gotowe kawałki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, oprószamy solą i lekko skrapiamy oliwą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 16-17 minut.
Z gotowej, upieczonej dyni możemy przyrządzić m. in. puree dyniowe, które śmiało możemy wykorzystać w wielu przepisach, chociażby na ciasto, muffinki czy krem z dyni. Upieczoną dynię, pokrojoną w kostkę możemy także wykorzystać jako składnik pysznej sałatki.
i nic więcej nie potrzeba! (może skrawek błękitnego nieba)
OdpowiedzUsuńooj tak:) również przepadam za smakiem tej dyni- szczególnie pieczonej. Gdyby tylko była nieco tańsza, mogłabym jeść ją codziennie!
OdpowiedzUsuń