Faszerowane papryki w sosie pomidorowym
Faszerowane papryki nie muszą być nudne. Wystarczy zapiec je w sosie pomidorowym, ze świeżą cebulką dymką oraz pieczarkami - nie dość, że aromatycznie to w dodatku PYSZNIE! :)składniki: 2 czerwone papryki (najlepiej jak trafią się podłużne), 500g mięsa mielonego z indyka, 5 średnich pieczarek, 3 cebulki dymki, 2 ząbki czosnku, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 plastry białego sera mozzarella, 4 plastry złocistego sera Lazur, sól, pieprz, sos sojowy, 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 3 łyżki masła, 1 puszka całych pomidorów
wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Papryki kroimy wzdłuż, wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i podsmażamy 5 pokrojonych w talarki pieczarek. W międzyczasie dodajemy posiekaną jedną cebulkę dymkę, po czym dokładamy mięso mielone z indyka i wysmażamy wraz z solą oraz pieprzem. Kiedy mięso będzie wysmażone, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy pokruszony ser Lazur, mieszamy i pozostawiamy do rozpuszczenia. Po chwili doprawiamy do smaku kilkoma kroplami sosu sojowego - powstałym farszem napełniamy połówki papryk. W płaskim nieprzylegającym garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy posiekany szczypiór z cebulek, a same cebulki przecinamy jedynie na pół i wraz z obranymi ząbkami czosnku dodajmy do zawartości garnka. Całość podsmażamy przez 2 -3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pozostałe pieczarki pokrojone na cztery i dusimy przez kilka minut z dodatkiem soli oraz sporej ilości pieprzu. Pod koniec dodajemy zawartość puszki, pomidory lekko "rozcinamy" za pomocą łyżki. Dodajemy ziela angielskie oraz liście laurowe i przez chwilkę dusimy. Doprawiamy na pikantnie solą, pieprzem, słodką papryką mieloną oraz sosem sojowym. Powstały sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, w którym układamy faszerowane papryki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 150 stopni, następnie temperaturę zwiększamy do 160 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wysuwamy naczynie i układamy na paprykach po plastrze sera mozzarelli - wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
0 komentarze: