Aromatyczne pieczone figi z blue cheese oraz pieczonym camembertem
Kupiłam ostatnio figi i nie mogłam się oprzeć przygotowaniu ich na słodko z dodatkiem serów oraz boczku. Korzystając z dzisiejszego dnia wolnego, ze względu na przeziębienie, które nie zamierza odpuścić, w końcu znalazłam chwilę aby swoje marzenie o figach spełnić :)składniki: 1 dojrzała figa, pokruszony blue cheese, miód, cynamon, gałka muszkatołowa, szczypta pieprzu, 2 plasterki boczku, ser camembert
wykonanie: Figę nacinamy na krzyż, uważając aby nie przeciąć jej do końca. W rozcięcia wkładamy blue cheese, lekko polewamy miodem i posypujemy po szczypcie: cynamonem, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Tak przygotowaną figę owijamy boczkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut. W międzyczasie, na patelni grillowej, obsmażamy ser camembert (smażymy na pergaminie). Kiedy będzie miękki w środku zdejmujemy ser na "trawkę" z rukoli. Na camembercie układamy upieczoną figę w boczku.
Wygląda arcy genialnie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńwygląda bardzo kusząco :) i chyba się skusze :P
OdpowiedzUsuń