Dyniowy syrop do latte
Jak zwykle zgłupiałam na punkcie nowej kawy w Starbucksie o smaku dyni. Nie było więc niczym dziwnym, że przeniosłam ten smak również do swojej kuchni... I takim sposobem powstał pyszny syrop dyniowy na bazie golden syrup!składniki: 120g musu z pieczonej dyni, 140g drobnego cukru, 150ml golden syrup, 100ml wody, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, czubata łyżeczka cynamonu, łyżeczka płaska gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
wykonanie: Z pieczonej dyni, za pomocą nożyka, odcinamy cienko skórkę. Miąższ rozdrabniamy dokładnie za pomocą blendera. W garnuszku łączymy mus dyniowy, cukier, golden syrup oraz wodę - zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy oraz ekstrakt waniliowy - dokładnie mieszamy. Gotujemy przez chwilę aż masa zgęstnieje. Ja swój syrop dyniowy ponownie zmiksowałam za pomocą blendera uzyskując jednolitą konsystencję.
Koniecznie muszę spróbować zrobić taki syrop- bardzo mnie ciekawi smak kawy z dynią:)
OdpowiedzUsuńPamiętaj aby syrop rozpuścić w mleku, które następnie należy spienić :) ja jeszcze dodatkowo dosładzam sobie kawę brązowym cukrem... cierpię ostatnio na brak słodkości :)
Usuń