Burger z karmelizowaną cebulką i bułką maślaną!
Aby zapewnić każdego, że bułka maślana jest rewelacyjnym rozwiązaniem przy przygotowywaniu burgera, postanowiłam takiego właśnie stworzyć: niezbyt wyszukany burger, z serem i karmelizowaną cebulą ale w połączeniu z bułą... niebo w gębie!Przepis na bułki maślane: http://www.maxymonium.com/2013/09/bueczki-maslane-najlepsze.html
składniki: bułka maślana, 120g mięsa wołowego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, 1 łyżeczka czubata musztardy słodkiej, plaster żółtego sera, karmelizowana cebulka (1 cebula, kilka kropel oliwy, cukier), plaster pomidora
dodatkowo: ketchup, majonez, musztarda, ogórek kwaszony
wykonanie: Bułkę maślaną rozcinamy na pół - możemy ją lekko przygrillować/ przysmażyć na grillowej patelni. Mięso wołowe mieszamy w misce ze szczyptą soli, pieprzu, musztardą oraz oliwą. Formujemy kulę i spłaszczamy - grillujemy lub wysmażamy na grillowej patelni (ja smażę na papierze do pieczenia). Kiedy burger będzie wysmażony, na górną stronę kładziemy plaster sera i pozostawiamy burgera na patelni aż się się roztopi. Cebulkę podsmażamy na drugiej patelni z odrobiną oleju. Smażymy na małym ogniu aż cebulka się zeszkli, następnie posypujemy dobrą szczyptą cukru i jeszcze chwilę smażymy na większym ogniu aż cebulka nabierze ładnego bursztynowego koloru. Burgera układamy następująco: dolna bułka, ketchup, musztarda, pomidor, burger z serem, cebulka i górna bułka. Opcjonalnie dokładamy pozostałe dodatki.
ale bym ukradła takiego burgera. teraz! już! natychmiast! :) mniam! ;)))
OdpowiedzUsuńChyba te domowe są najbardziej kuszące... :)
Usuńudusze was za te zdjęcia hamburgerow ! :( już zglodnialam !
OdpowiedzUsuńNie duś :) bo więcej nie będzie! :)
Usuń