Tzatziki
Miałam dzisiaj do wstawienia trzy wpisy i zastanawiałam się od którego właściwie zacząć. Wybór padł na tzatziki, czyli tradycyjną grecką przystawkę, która znakomicie smakuje zarówno jako dodatek do mięs z grilla, mięs pieczonych, smażonych, a także jako dodatek do dobrze przypieczonego pieczywa.składniki: 1 ogórek zielony, 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty, 1 posiekany drobno ząbek czosnku, 70g gęstego jogurtu greckiego, biały pieprz mielony, szczypta soli
wykonanie: Ogórek zielony dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy szczyptę soli i czekamy aż ogórek puści nadmiar wody - odcedzamy. Do ogórka dodajemy jogurt, posiekany ząbek czosnku, miętę, szczypiorek i doprawiamy białym pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs.
0 komentarze: