Ekspresowa kalafiorowa

15:52 Monika Chrzanowska 0 Comments

Przeziębienie niestety nie chce mnie opuścić. Postanowiłam, że dzisiaj nawet w kuchni nie będę się męczyć i zrobiłam ekspresową kalafiorową.



składniki: kawałek wołowiny, mrożona włoszczyzna pokrojona w paski, różyczki kalafiora, 3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk otarty, śmietana, opcjonalnie na zasmażkę: kawałek słoniny pokrojonej w drobne paseczki, pół posiekanej cebuli, łyżeczka mąki


wykonanie: Mięso zalewamy wodą, wsypujemy łyżkę soli i wstawiamy na ogień. Kiedy się zagotuje zdejmujemy szumowiny i wrzucamy pokrojone ziemniaki, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy ziemniaki zmiękną dokładamy różyczki kalafiora i doprawiamy całość solą, pieprzem i lubczykiem. Opcjonalnie robimy zasmażkę: na patelnię wrzucamy słoninkę i lekko wysmażamy. Dokładamy posiekaną cebulę i smażymy aż się lekko zarumieni. Posypujemy mąką, mieszamy, a następnie zalewamy odrobiną bulionu z zupy. Całość przelewamy do zupy. Zaprawiamy śmietaną.

0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...