Karmelowa pokusa

12:53 Monika Chrzanowska 2 Comments

Widocznie muffiny i cupcakes to za mało... Postanowiłam jeszcze zrobić chrupiące, ale słodkie ciasteczka pokryte czekoladą. I nie żałuję swojej decyzji! Nocne słodkości smakują najlepiej. Po prostu karmelowa pokusa!



składniki: 250g herbatników maślanych, 100 g masła, 4 łyżki mleka czekoladowego, 2 łyżki miodu płynnego, pół małej puszki kajmaku, 100g czekolady deserowej lub mlecznej, 2 łyżki mleka

wykonanie: Herbatniki kruszymy. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z mlekiem czekoladowym i miodem. Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie mieszamy z herbatnikami. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę herbatnikową układamy na dnie i dokładamy "ubijamy". Wkładamy do lodówki aby stwardniała. Następnie nakładamy kajmak. W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Kiedy lekko przestygnie, płynną jeszcze masą pokrywamy kajmak. Całość chowamy do lodówki aż stwardnieje. Kroimy na małe kosteczki.

2 komentarze:

  1. Cudny deserek, ale mi narobilas smaka na taki slodycz... karmel - uwielbiam!

    pozdrawiam cieplo!
    Nat.

    www.zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, dzisiaj jeszcze dodatkowa porcja "na słodko" choć treściwie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...