Lazurowe cudo

17:14 Monika Chrzanowska 4 Comments

Jeszcze nie mogę dojść do siebie po tym co przeżyło przed chwilą moje podniebienie! Naprawdę smak jaki przyszedł mi na myśl początkowo nie wskazywał na takie doznania, ale jednak! Kompozycja tych składników sprawiła, że powstało Lazurowe cudo!



składniki: paczka francuskiego ciasta, 1/2 piersi z kurczaka, 2-3 pieczarki, 2 ząbki czosnku, ser pleśniowy lazur, 1 jajo, sól, pieprz, rozmaryn

wykonanie: Do upieczenia moich sakiewek użyłam formy i papilotek do muffinek. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 6 części. Każdym kawałkiem wykładamy papilotkę i wkładamy do formy.


Pierś z kurczaka kroimy na paseczki, podsmażamy na patelni, doprawiając solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczarkę kroimy w cienkie talarki i podsmażamy (na osobnej patelni), również doprawiając lekko solą i pieprzem. Pod koniec wrzucamy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Ser lazur kruszymy na mniejsze cząstki. Naszykowane foremki uzupełniamy: na dnie pierś z kurczaka, potem pieczarki z czosnkiem i na wierzchu ser lazur.



Sakiewki zamykamy, skupiając dokładnie wystające końce ciasta francuskiego. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Gotowe sakiewki smarujemy rozbełtanym jajem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Efekt końcowy: 


4 komentarze:

  1. Pomysłowe wykonanie. I same pycha składniki, nie dziwne, że aż tak smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze było to jak po otwarciu sakiewki ser wypłynął na resztę składników... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam Ci wypróbować ser pleśniowy w połączeniu z konfiturą truskawkową, taką prawdziwą, bardzo słodką. To dopiero jest uczta dla podniebienia(!), szczególnie na toście z masłem. Ser pleśniowym pieczony uwielbiam, lazur, jak już pisałam, to zdecydowanie nie moje klimaty ;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...