Pizza chorowitka, czyli krewetkowa z czosnkiem

19:28 Monika Chrzanowska 3 Comments

Przeziębienie zamiast odpuszczać tylko się wzmaga. Na nic wygrzewanie pod kocykiem, picie mleka z miodem... Więc czas chorobę wychodzić. Nogi jak zwykle zaprowadziły mnie do kuchni i powstała szybka pizza na cieniutkim cieście. Krewetkowa z czosnkiem.




składniki: ciasto: 1 szkl. mąki, 1/2 opakowania suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, dobra szczypta soli, 2 łyżki oleju, do 1/2 szkl. ciepłej wody, mąka do podsypywania
dodatki: 1 duża pieczarka pokrojona w plastry, 150g krewetek koktajlowych mrożonych, 1 łyżka masła, 1/2 cebuli, ząbek czosnku, szczypta curry, 2 plasterki szynki - porwane na części, 200 startego sera, kilka słupków papryki, 4 łyżki przecieru pomidorowego, dodatkowy ząbek czosnku, 1 płaska łyżeczka bazylii, pieprz mielony


wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy na elastyczne ciasto. Gotowe formujemy w kulę, lekko obtaczamy olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Kiedy ciasto rośnie, na patelni rozgrzewamy masło i wysmażamy krewetki z cebulą pokrojoną w talarki oraz z 1 startym ząbkiem czosnku - doprawiamy curry i pieprzem. Przecier pomidorowy przekładamy do miseczki i mieszamy z drugim startym ząbkiem czosnku oraz z bazylią. Blachę do pizzy smarujemy olejem. Ciasto wykładamy na blaszce i lekko nakłuwamy widelcem. Sos pomidorowy rozsmarowujemy na cieście. Wykładamy starty ser, porwane plastry szynki, pieczarki wraz z papryką, a na wierzchu wysmażone krewetki. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Gotową pizzę smarujemy majonezem.



















3 komentarze:

  1. Wygląda świetnie! Porwałabym kawałeczek... :) Wracaj do zdrowia! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś mi nie wychodzi ten powrót do zdrowia :( ale dziękuję :*

      Usuń
  2. Ja również zdrówka życzę!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...