Gulasz z żołądków drobiowych z borowikami

14:13 Monika Chrzanowska 0 Comments

A miało być dzisiaj bez wpisu o jedzeniu ale... nie wyszło! W końcu obiad trzeba ugotować, a roznoszący się po domu zapach jakoś tak przyjemnie otula :) Dlatego też motywem przewodnim było "smacznie i szybko". Tak więc zaczęło się od szybkich zakupów, a następnie szybkiego przygotowania obiadu. Chwila moment i gulasz gotowy!

Do przygotowania dzisiejszego gulaszu użyłam przyprawy uniwersalnej Bukiet smaku od Kamisa. Bukiet smaku jest przyprawą przypominającą tradycyjną vegetę i równie dobrze nadaje się do przyprawiania zup jak i sosów. Najbardziej satysfakcjonujące jest to, że przyprawa ma w sobie sporo suszonych warzyw czego często brakuje w wielu uniwersalnych przyprawach.



składniki: 500g żołądków z kurczaka, 200g borowików, 1 średnia cebulka, 1 i 1/2l bulionu, 1 starta na grubych oczkach marchew, 1 łyżka mąki, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 3-4 ziela angielskie, 3-4 liście laurowe, przyprawa uniwersalna Bukiet smaku od Kamisa, pieprz mielony, 2 łyżki masła

wykonanie: Żołądki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone żołądki z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i pieprzu. Pod koniec smażenia żołądki zaprawiamy mąką, mieszamy i zalewamy bulionem. Całość przelewamy do garnka, wstawiamy na mały palnik i gotujemy wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Na tej samej patelni na drugiej łyżce masła podsmażamy cebulkę posiekaną w kostkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę borowiki. Doprawiamy solą i pieprzem i po krótkim smażeniu dodajemy grzyby z cebulką do gotującego się gulaszu. W trakcie gotowania do gulaszu dodajemy startą marchew oraz natkę pietruszki. Gulasz gotujemy aż żołądki będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.









0 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...