Placek po węgiersku

13:10 Monika Chrzanowska 5 Comments

Dzisiejszy post powinien raczej nosić tytuł "Placek po węgiersku, czyli nowe życie Strogonowa" jednak postanowiłam zatytułować wpis nieco krócej. Okazało się, że łatwo nagotować cały gar Strogonowa trudniej jednak go zjeść :) Najłatwiejszym sposobem przerobienia go na szybko jest wykorzystanie go jako gulaszu do placków ziemniaczanych, a jedyne co trzeba zrobić to dobrze odparować Strogonowa lub go bardziej zagęścić.



składniki na placki (2 porcje): 2 duże ziemniaki, 4 łyżki mleka, 3/4-1 szkl. mąki, szczypta soli i pieprzu, olej
sos: składniki takie same jak w Strogonowie, z tym, że zmniejszamy drastycznie porcję wody w przepisie
dodatkowo: śmietana, starty żółty ser

wykonanie: Ziemniaki ścieramy drobno (ja ścieram na tarce o małych oczkach, choć najlepiej byłoby na tej stronie gwiazdkowej). W misce mieszamy dokładnie starte ziemniaki z mlekiem, mąką oraz przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Rozdzielamy masę ziemniaczaną na dwie porcje i jedną za pomocą łyżki rozkładamy na patelni na płaski placek i wysmażamy na rumiano z obu stron. Przygotowany placek rozkładamy na talerzu. Jedną połowę placka posypujemy startym serem, polewamy gulaszem, po czym znowu posypujemy serem i przykrywamy drugą stroną placka. Całość lekko polewamy gulaszem i dodajemy na wierzch śmietanę.

5 komentarzy:

  1. mmm:D palce lizać. Mam ziemniaczki, więc placek po węgiersku to dobry pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wbrew pozorom, danie nie jest szczególnie pracochłonne :)

      Usuń
  2. I to się nazywa smaczny pomysł!!! Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda!!! Jejku, dopiero jadłam obiad, a po obejrzeniu Twoich zdjęć natychmiast zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie masz wyjścia tylko trzeba się brać za tarcie ziemniaczków :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...