Chrzanowe tagliatelle
Miałam dzisiaj straszny problem z wymyśleniem czegoś dobrego na kolację. W lodówce pozostała mi mała porcyjka mielonego, a w tle mascarpone. To zdawało się być dobrze zapowiadającym się początkiem przygotowań...
składniki: mała garstka mielonego, pół cebuli, masło, 2 łyżeczki chrzanu delikatesowego, 2 łyżki stołowe mascarpone, kardamon, trochę wody do podlania sosu, makaron tagliatelle, sól, pieprz, szałwia cięta
wykonanie: Wstawiamy w garnku wodę na makaron. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dokładamy mięso mielone. doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy kilka minut, posypujemy kardamonem. Kiedy mięso jest wysmażone dodajemy chrzan i mascarpone, szczyptę szałwii, mieszamy i podlewamy około 1/2 szkl. wody. Ponownie mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu przez kolejnych kilka minut.
Ugotowany makaron odcedzamy i polewamy przygotowanym sosem.
0 komentarze: