Zapiekanka drobiowa pod beszamelem
Początkowo miałam ogromną chęć na zrobienie tradycyjnej potrawy prowansalskiej jaką jest Ratatouille, która cudownie wyglądała w bajce "Ratatuj". Jednak w sklepie nie dostałam bakłażanów więc przyszedł pomysł na drobiową zapiekankę pod beszamelem z warzywną warstwą.
składniki: (na nieduże naczynko) 500g mięsa mielonego drobiowego, 2 ząbki czosnku, cebula dymka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 cukinia, papryka czerwona i zielona, pomidor, sól, pieprz, oliwa
beszamel: 3 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka (temperatura pokojowa), starta gałka muszkatołowa sól, pieprz, imbir
wykonanie: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, a następnie podsmażamy na niej posiekaną cebulę dymkę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i dokładnie podsmażamy. Dodajemy koncentrat oraz sól i pieprz i jeszcze przez chwilę smażymy. Przekładamy do naczynka.
Na głębokiej patelni bądź w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby nie pozostawić grudek. Kiedy przybierze już gęstą konsystencję, powoli dodajemy mleko cały czas mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Sos przekładamy na mięso.
Cukinię kroimy na cienkie plasterki, podobnie robimy z papryką i pomidorem. Następnie w dowolnej kolejności układamy warzywa na sosie beszamelowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zapiekankę pieczemy około 30 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, a następnie pieczemy około 10-15 min bez folii.
0 komentarze: