Imbirowe żeberka
Nabrałam dzisiaj chęci na coś konkretnego. Na stoisku z mięskiem zaproponowano mi żeberka, które były wyjątkowo chudziutkie i tylko z chrząstkami. W jednej chwili pomyślałam, że to idealna okazja aby zrobić imbirowe żeberka.składniki: ładny, chudy pasek żeberek, kawałek słoninki, sól, pieprz, świeży imbir oraz mielony, majeranek, cebula pokrojona w półokręgi, łyżka mąki, kilka ziaren owoców jałowca, pieprzu, ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, oliwa
wykonanie: Żeberka kroimy na mniejsze części. Wkładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, talarkami świeżego imbiru i dolewamy odrobinę oliwy. Całość mieszamy. Słoninę kroimy na drobne paseczki. Wrzucamy na patelnię i wytapiamy tłuszcz. Skwarki przerzucamy do garnka. Należy uważać aby ich nie spalić na patelni! Na rozgrzanym tłuszczu smażymy żeberka dokładnie z dwóch stron. Wkładamy do garnka. Na pozostawionym na patelni tłuszczu podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli podsypujemy mąką i podlewamy 1/2l wody. Całość mieszamy i jak zacznie bulgotać wlewamy do garnka z żeberkami. Garnek wstawiamy na mały ogień, dorzucamy owoce jałowca, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem, mielonym imbirem i majerankiem. Gotujemy do miękkości, podlewając wodą i mieszając od czasu do czasu.
0 komentarze: