Cudowna koperkowa
Dwa tygodnie bez gotowania to dla mnie okropna mordęga. W związku z tym, że dzisiaj wreszcie powróciłam do cywilizacji, czyli podłączono mi gaz, postanowiłam ugotować sobie cudowną zupę koperkową.składniki: w moim przypadku: 2 skrzydełka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, pęczek koperku, 3 średnie ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, otarty lubczyk, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany, kawałek cebulki i płaska łyżeczka mąki do zasmażki, masło
wykonanie: Umyte skrzydełka, obrane i pokrojone w talarki marchewki wraz z pietruszką wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i dosalamy (łyżką soli) i wstawiamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do garnka z gotującą się zupą. Wrzucamy np. 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie i gotujemy aż warzywa zmiękną. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dokładamy mąkę, mieszamy, zalewamy odrobiną gotującej się zupy, tworząc zasmażkę. W międzyczasie do zupy wrzucamy posiekany koperek i dodajemy zasmażkę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem. Ścieramy czosnek i dodajemy do zupy. Na koniec do zupy dodajemy zahartowaną uprzednio śmietanę.
0 komentarze: