Mango muffins&cupcakes
Jednak powrót do gotowania bywa intensywny. Wczoraj jeszcze w nocy podjęłam się robienia słodkości i takim sposobem powstały m.in. muffiny i cupcakes. Różnica w przygotowaniu polegała wyłącznie na tym, że muffiny zamiast masła dostały olej i kawałki czekolady, natomiast cupcakes zostały wykonane na bazie masła i właśnie na nie podam przepis.składniki: 100g masła, 220g cukru ( ja używam cukru pudru, ze względu na łatwość ucierania), 2 duże jaja, łyżka stołowa sody oczyszczonej, 250g mąki pszennej, 150g jogurtu naturalnego lub maślanki, puszka mango, do przystrojenia serek mascarpone i kajmak
wykonanie: W misce ucieramy masło z cukrem drewnianą łyżką, aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy 2 jaja, jogurt naturalny oraz przesypaną mąkę i sodę oczyszczoną. Mango osączamy i kroimy w kostkę, wrzucamy do powstałej masy. Mieszamy drewnianą łyżką. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy nasze cupcakes około 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, następnie wyjmujemy na deseczkę aby ostygły. Mascarpone miksujemy z kajmakiem i nakładamy rękawem do kremu.
0 komentarze: