Bułeczki inne... niż znacie

15:27 Unknown 4 Comments

Mam tym razem dla Was wyjątkowo inny i zarazem prosty przepis na bułeczki, które piecze się 15 minut (przyrządza może w 10) i służą do podawania jako dodatek do sosów bądź do zapiekania z mięsem :)
Trochę inna propozycja ale mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) W osobnym poście znajdziecie propozycję podania bułeczek.

Proporcje, nie ukrywam, że wymierzyłam na oko i okazały się bardzo dobre :)


składniki: 500g mąki (+50g do podsypywania), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 kostka masła dobrze schłodzonego - najlepiej ekstra, szczypta soli, 250ml maślanki, 2 łyżki gęstego jogurtu (u mnie grecki), 1 duże jajo + 1 roztrzepane jajo
foremka do wykrajania pączków:


wykonanie: Masło szybko ścieramy na grubych oczkach tarki i chowamy do lodówki. Do miski wsypujemy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i mieszamy. W osobnej misce roztrzepujemy maślankę z jogurtem oraz dużym jajkiem. Do miski z mąką dodajemy starte masło i masę z maślanką i całość szybko mieszamy za pomocą miksera z końcówką mieszadła - tylko tak aby częściowo składniki się połączyły, nie ucieramy na gładką masę! Następnie na blat wysypujemy mąkę do podsypania i wykładamy ciasto. Od razu rozwałkowujemy wałkiem i zakładamy ciasto do środka, ponownie wałkujemy i zakładamy ciasto do środka, aż uzyskamy kilka warstw. Ostatecznie ciasto powinno mieć 2,5cm wysokości. Następnie za pomocą foremki do wykrajania wycinamy "bułeczki" - ciasta wystarczy idealnie na 16 porcji. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni bez termoobiegu. Bułeczki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie bułeczki wyjmujemy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 3-4 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Najlepiej podawać z sosami, gulaszami. Dobrze też smakują z powidłami :)


Do wykrajania bułeczek użyłam foremek otrzymanych od firmy Fackelmann.


4 komentarze:

  1. takie bułeczki jogurtowe? można je tak nazwać? wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazw tyle ilu chętnych do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  2. Mi przypominają scones (których nigdy, o ironio, nie piekłam) :) Wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...