Sos holenderski

11:04 Monika Chrzanowska 4 Comments

Długo się zbierałam do przygotowania tego sosu, chociażby ze względu na fakt, że pomimo niewielkiej ilości składników i raczej nieskomplikowanego wykonania, przepis ten wydawał mi się czasochłonny... i zawsze odkładałam to na inną okazję. Dlatego też w końcu postanowiłam pokazać Wam przepis na sos holenderski, który, moim zdaniem, idealnie komponuje się z jajkiem w koszulce ale również z rybami czy warzywami.


składniki: 2 nieduże żółtka, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli, 1 łyżka zimnego masła ale łatwego do rozprowadzenia, 100g stopionego i gorącego masła, sól, pieprz biały świeżo mielony do smaku

wykonanie: W rodelku za pomocą trzepaczki ubijamy żółtka przez około 2 minuty - żółtka powinny lekko zgęstnieć. Następnie dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli oraz 1/2 łyżki  zimnego masła i całość ubijamy na gładką masę. Wstawiamy na mały palnik i ubijamy, co jakiś czas ściągając rondelek z kuchni aby żółtka zbyt szybko się nie ścięły, kiedy masa zacznie gęstnieć, rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy drugą część zimnego masła, mieszamy. Następnie stopniowo, niewielkimi ilościami dodajemy gorące masło, cały czas ubijając. Kiedy masa zacznie przypominać krem, gorące masło dodajemy szybciej i ubijamy. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem według uznania.

4 komentarze:

  1. słyszałam o tym sosie ale też nie miałam okazji go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz widzę taki sos, jestem ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też go jeszcze nie próbowałam,ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sos holenderski mogłabym go jeść codziennie ma jedną wadę ilość kcal
    ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...