Aromatyczna pierś z kurczaka w kremowym sosie śmietanowym z migdałami

14:50 Monika Chrzanowska 3 Comments

Cierpię dzisiaj na pogłębiający się tylko brak humoru. Pogoda działa na mnie bardzo negatywnie, mam za sobą nieprzespaną noc (i nie rozumiem jak można spać gdy wieje wiatr i pada!), okropny ból głowy i jeszcze milion spraw, które zaprzątają moją głowę. W dodatku nie miałam szans na zrobienie mięsa w sosie z orzeszkami, więc powstała... aromatyczna pierś z kurczaka w kremowym sosie z migdałami. A co!


składniki: 200g piersi z kurczaka, zioła Kamis Kulinarne Inspiracje Kurczak ze śliwką owijany boczkiem (lub: 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka tymianku), 1 łyżka soku z cytryny, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego, kilka kropel sosu Worcester lub sosu sojowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju , 3-4 łyżki płatków migdałów, 1/3 szkl. wody  wymieszanej z 1 łyżką mąki, 1/3 szkl. mleka sojowego (można pominąć), 1/3 szkl. płynnej śmietanki 18%, 1/2 cebuli posiekanej w kostkę
ryż lub makaron do podania


wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy kostkę, przekładamy do miski i mieszamy z ziołami, sokiem z cytryny, sosem Worcester, solą, pieprzem oraz łyżką oliwy. Odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy lekko cebulę. Dodajemy przyprawione mięso i wysmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy migdały, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy wodę wymieszaną z mąką, mleko sojowe oraz śmietankę i mieszamy. Pozostawiamy na kuchni jeszcze przez 2 minutki. W razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.

3 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis, lubię dodatek migdałów w wytrawnych daniach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobry pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się zapowiada ten kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...