Pudding z pączków

15:37 Monika Chrzanowska 4 Comments

Mam wrażenie, że pieczenie pączków na tydzień przed tłustym czwartkiem powoduje, że po jakiś czasie po prostu się ich odechciewa... Żeby były nie wiem jak wspaniałe, puszyste... I tak z każdym dniem tracą na swojej pulchności. Jest jednak sposób aby nasze pączki dostały drugie życie - wystarczy zrobić z nich pudding! W końcu niewiele trzeba dołożyć aby nabrały nowego smaku jeżeli same już są w środku nadziane marmoladą. Moja propozycja to pudding z pączków z kawałkami gorzkiej czekolady, posypany cynamonem.


składniki: 3-4 pączki (zależy od wielkości formy), 300ml mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 jajka, kilka kostek gorzkiej czekolady


wykonanie: Pączki kroimy w grubsze "kromki" i układamy ściśle w formie. Kostki czekolady rozdrabniamy siekając je nożem i posypujemy nimi pączki. W naczyniu mieszamy mleko z jajkami, miodem oraz cukrem waniliowym. Powstałą masą zalewamy pączki po czym mocniej je dociskamy i pozostawiamy na kilka minut aż płyn się wchłonie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Pudding posypujemy cukrem oraz cynamonem i wstawiamy formę na 25 do pieczenia. Podawać ciepłe.


4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...