Jajko po benedyktyńsku, czyli jajko w koszulce z sosem holenderskim

11:11 Monika Chrzanowska 4 Comments

Postanowiłam sięgnąć do klasyków, czyli na śniadanie przyrządziłam jajko po benedyktyńsku. Z tą jednak różnicą, że zamiast opieczonej grzanki użyłam pełnoziarnistego pieczywa, które uwielbiam w połączeniu z jajkami. A całości dopełnił przyrządzony sos holenderski.


składniki: 1 jajko, folia spożywcza, 1 plasterek szynki, kromka chleba, sos holenderski (przepis)


wykonanie: Przygotowujemy sos według przepisu. Plasterek szynki podsmażamy na patelni. W rondelku zagotowujemy wodę i moim sposobem, gotujemy jajko w koszulce: jajo wbijamy na folię spożywczą (przezroczystą), łączymy rogi i zawijamy tak aby jajko nie wypłynęło. Wkładamy na gotującą się wodę i gotujemy dokładnie 4 minuty. Następnie na kromce chleba układamy plasterek szynki, wyjmujemy jajko z folii i kładziemy na szynce. Całość polewamy sosem holenderskim.




4 komentarze:

  1. Podoba mi się twój sposób na gotowanie jajka na miękko - fajnie się potem prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przy okazji pozwala na spokojnie "wrzucenie" jajka na wodę :)

      Usuń
  2. bardzo ciekawy sposób gotowania jajka, z chęcią wypróbuję ;))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...