Łosoś miodowo musztardowy z pikantnym puree

00:01 Monika Chrzanowska 9 Comments

Mogłabym napisać, że historia niedzielnego obiadu była prosta, a jednak.. nie była, bo obiady były dwa - ten dla mnie i ten dla pozostałych domowników. Domownicy zajadali się pieczonym schabem, który marynował się prawie dobę, natomiast ja przygotowałam sobie grillowanego łososia miodowo - musztardowego z mieszanką sałat przyprawioną sosem vinegret oraz puree z ziemniaków z dodatkiem ostrej papryki.


składniki: 200g łososia (bez skóry), 2 łyżki miodu spadziowego, 2 łyżki musztardy sarepskiej, sok z 1/2 cytryny, szczypta soli, szczypta pieprzu mielonego, 1 starty ząbek czosnku
dodatkowo: mieszanka sałat z pomidorem oraz papryką pokrojonymi w kostkę z dodatkiem sosu vinegret oraz puree z ziemniaków


wykonanie: W misce mieszamy miód, musztardę, sok z cytryny, starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Do miski przekładamy łososia, obtaczamy w sosie. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. I teraz mamy do wyboru albo grillujemy łososia na grillu elektrycznym, zaczynając od mniejszej temperatury, podpiekając na końcu albo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż łosoś się ładnie przypiecze. Ja wybrałam opcję grillowania i w między czasie polewałam łososia pozostałą marynatą. Korzystając z ziemniaków ugotowanych do drugiego obiadu szybko przyrządziłam puree: 3 łyżki ugniecionych ziemniaków łączymy z 2 łyżkami mleka, 1 łyżką masła oraz szczyptą ostrej mielonej papryki za pomocą blendera i gotowe! :)



9 komentarzy:

  1. Ja tam wolałabym ten Twój obiadek:-). Przepyszny pomysł na łososia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wybrałabym łososia ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój obiad był zdecydowanie lepszy :) Taki łosoś to dla mnie danie idealne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego dzisiaj też wybieram łososia ;)

      Usuń
  4. Mimo, że ledwo żyję po wczorajszym dniu, to tego łososia z ogromną ochotą bym pochłonęła! Wyślij proszę kurierem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam łososia, przepyszna ryba!
    Pozdrawiam
    Bgona

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    przepraszam, że nie było mnie tutaj ostatnio. Troszku bywam zabiegana, ale jestem i nadrabiam braki u Ciebie..no i u siebie na blogu oraz w kuchni również :)
    mm łososia uwielbiam a ten miodowo-musztardowy posmak brzmi interesująco ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że zaglądasz :) A mi przy tym bardzo miło :)

      Usuń
  7. Mmmm... upieczony i zaraz zostanie zjedzony. Dziękuję za przepis. Paulina

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...